Wednesday, 13 November 2013's HOLIDAY!!!!!


i'm all home now...kekeke~~
i'm overloaded euphoric now because yeah, y'know...


too many plans for this holiday and I still don't figure out on what to do first~~~in fact such a very very loooonngggggggggg list for the HOLIDAY PLANS. but yeah, maybe I'll be startin' on finishing my series e-novel-it's started to get attention from e-novel readers so yay for me..hhehe..



I'm kinda sad too~~


A had said this thing long time ago and i was like-haha, A's just kiddin'. not that A will leave me and the other fact, the process for moving to other school (for my school) is quite strict and trust me, you can't easily get out just like that. so that's what I thought 'bout before when A said that..

it turned out to be a VERY SERIOUS MERIOUS MATTER..gosh..A really is serious about moving out from our school. my other pal (named B) once said that it's good for A to move out. I was like...WTF?!! Then B said that..well A is  a kind of person which can't quite fit in with the strict rules of our school. so if A moves out, she won't get into troubles(like the one when she got caught of illegally bringing phone to school..duh). and so..I was like..o..kay. What B said totally makes sense. I admit.

yet I'm sad. she's so nice and funny and kinda crazy and everything that I couldn't list on. I've heard this saying; until the well runs dry, only that people will figure out how much valuable the well is. Same goes to me now, so boo-hoo for me. (-_-'')..this week i've spent all the time with A knowing that she'll not be right by my side soon. maybe I'm sounded way tooo corny here so duh..whatever. this week i've felt the fear of losing her. and I think it goes the same for her. A's always be with me this week. and that's wayyy making me more and more gloomy-ish. and so, I drew a picture of me and A and my other best pals(knowing that i've talent in drawing..hehe..head's high up in the sky..kekeke) and me and my pals also wrote some wishes for sweet're we~~so when she got it she was like..OMG! thanks make me wanna cry~~~huhuhuhu..and we promised to GITA*. may our friendship will last mean..will last till JANNAH. insya-ALLAH..

o..kay. now end of story. i'm gonna have my very late lunch now..adiosss!!

*GITA->Get In Touch Always

Wednesday, 16 October 2013

never give up

We run to our prepschools
As we leave our schools behind
I already know it but why do you keep teaching it again, uh
Only yawns from teacher's words
Only scribbles from the drawing paper called, blackboard
Taking thousand dollars private lessons
This system that emphasizes grades over friendships
This pressure called exams
This burden called, college
The stress that are building up
Would my parents know?

I like walking loosely
But why do you only want straight posture
My dream is to hold a mic and rap
But again, I grab a pen and write down math formulas today
Yeah, things that we learn at school
Are losing dreams and always giving up
Do what you like
Love what you do
Ask yourself, what you wanna do

Never give up
Cheer up, toward your dreams

Never give up
Get up, get up, you can do it
Wake up, wake up
Don't worry, everything will be fine
Never give up
Because it's you, it's you
Believe in yourself

Never give up

(this is the translation for a korean song-Never Give Up by BYG and Zelo of B.A.P)

it kinda gives me lil' hope to keep going on and fighting on what I'm doing now..hahaha..(now I sound like Oprah or what??..) but school can't just come into a halt...can you even imagine how harsh it is that they force us to start sticking our noses into form 4 books already right after we just finished a major exam???!!hessyyy...what's so grand 'bout making the school lines among the top tiers? I just can't get the point..students come to school to get guidance in being a better person NOT for being robots for the school to be on top! well, they should at least..give us a little..little space for enjoying stuff we want to do...then they can make us robots again. tp ni x...shari lpas pmr ja dh wat orang tension..p&p classes all over the days plus extra classes!!!siap ada test lg lpas tu!!and then klau flop..kena denda..haisyyy!!(now I'm crinkled with frustating defiance)..mybe org len akan rasa yg aku just making a rebel act here...but heyy..get a grip! ini namanya hak kebebasan bersuara kan?? whatever...NEVER GIVE UP!!!hahaha~~(merapu habis aku ni..)

Friday, 16 August 2013

It's time

time flies like an arrow, huh?it's been about two weeks of holiday and I'm just about to realize that today's the end!!! today's 10th day of Eid, already?? thank God I've taken a look at the calendar or else I won't back to school today's evening~~(frankly, I wish I didn't..:-p ) I wish we had summer holiday which is for about 3 months!!!! Nah,,we only got 2 weeks...(duhhh....)..aigoooo~~~~still don't get enough of K-thingy yettttt~~~~p/s: it's typical, ay? time goes, we say-ah! no!,,alas time stays, we go. There's a quote saying; time's a dressmaker specializing in alterations.'as salamah wa ilalliqa'..assalamualaikum..(~_~)
  • typing off with a woe heart,

Tuesday, 13 August 2013

OMH! (2)

“SELAMAT datang, Datin Lynna. Apa khabarnya?” Kedengaran sinis saja suara Puan Sri Laila menyambut kedatangan musuh tradisinya. Datin Lynna tu tak habis-habis nak bersaing dengannya. Entah apa masalahnya, tak tahu la..

                            “Khabar baik! Selamat hari lahir. Ni hadiah saya, rantai tangan Swarovski original tau! Jaga elok-elok, mahal ni!” Datin Lynna menghulurkan hadiahnya kepada Puan Sri Laila. Dia terus berlalu meninggalkan Puan Sri Laila.

                            Puan Sri Laila mencebik. Poyo la janda gedik tu! Tiba-tiba matanya tertancap kepada seseorang. Rossa! Dia meluru mendapatkan anaknya itu. Rossa mencium tangan dan pipi ibunya.

                             “Happy birthday, ma! May Allah bless hadiah untuk mama..” Rossa menghulurkan beg kertas yang mengandungi dress untuk ibunya.

                             Puan Sri Laila mengeluarkan dress itu sedikit dari dalam beg itu. Cantiknya! “Wah! Pandai Rossa pilih..memang taste mama ni! Hmm, mana dia?” Puan Sri Laila tercari-cari orang yang dimaksudkannya. Takkan Rossa dah lupa?

                             “Assalamualaikum, Puan Sri..”

                             Puan Sri Laila berpaling ke belakang. “Waalaikumussalam..” Hatinya melompat kegembiraan. Ni la orangnya! Bergayanya bakal menantu aku..handsome macam orang Korea pulak tu! Haha! Tapi kan..jauh beza stail dia dengan Rossa yang old-fashioned tu! Tak apa la. Yang penting..alhamdulillah, sampai jugak jodoh Rossa. Kerja apa agaknya? Hmm, tak kisah la dia ni kerja apa pun, asalkan halal sudah..

                             “Happy birthday, Puan Sri..semoga Allah panjangkan umur. Saya Ashraf Aiman. Puan Sri boleh panggil saya Ash, saja..” Ashraf memainkan wataknya bersungguh-sungguh. Kalau tidak kerana inginkan kerjasama dengan Blitz Textile, tak adanya dia nak tolong cik puan sorang tu!

                             “Tak payah la, Puan Sri segala..panggil mama saja. Hensemnya Ash ni..dah lama mama teringin nak tengok bakal menantu mama. Si Rossa ni sibuk betul dengan kerjanya tu, sampai tak ada masa nak penuhkan impian mama ni..” Ujar Puan Sri Laila.

                             “Saya pun dah banyak kali beritahu kat Rossa yang saya nak jumpa parents dia. Tapi, banyak betul alasannya. Saya pun rasa bersalah. We’ve been in a relationship for about one year. Alhamdulillah, boleh jugak saya jumpa dengan Pua..ehh..mama..” Hmm, pandailah kau, Ash! Rossa dah bagi jelingan ‘death note’. Rossa memberi isyarat jangan-over-sangat!

                             “Hmm, macam tu la Rossa ni..kerja kat office dia yang berlambak-lambak tu macam boyfriend dia. Yang tu jugak dia nak pulunkan. Hah, lupa nak tanya! Rossa, sejak bila pulak pandai pilih baju ni? Cantik dress ni!” Wajah Puan Sri Laila bersinar-sinar kegembiraan. Bling! Bling!

                             “Actually dress ni Ashraf yang design. Dia jugak yang pilih untuk mama.” Ujar Rossa. Sah-sah Ashraf kena puji free dengan mama..

                             “Oh, ya?! Tangan berseni la kamu ni, Ash..cantik bebenor! So, Ash ni fashion designer la..nama apa butik kamu?”
                             Ashraf tersenyum bangga. Heh! Ini Ashraf, si pemilik tangan yang berseni! “Namanya Ashyle. Gabungan ‘Ashraf’ dengan ‘Style’. Tapi, saya baru saja berjinak-jinak. Sebelum ni tak ada peluang nak bukak butik sendiri sebab ada masalah sedikit. Alhamdulillah, sekarang dah ada peluang. Saya seronok sangat yang Puan…eh, sorry..mama suka dengan dress design terbaru saya tu..”

                             Puan Sri Laila tersenyum. Si Ashraf ni agak ‘lemah-lembut’ orangnya. Peramah pulak tu! Tapi dia tidak kisah. Kalau dah memang sifat semulajadinya begitu, apa boleh buat..lagipun boleh Rossa belajar jadi lembut sedikit. Ini tidak, 24 jam tunjuk muka batu dia tu..

                             Rossa tersenyum juga. Tapi senyum plastik saja. Pandai jugak Si Ashraf ni berlakon. Terlebih peramah la pulak. Tapi, aku dah pesan tadi jangan ‘serlahkan’ sangat ‘kelembutan’ dia tu! Hisy! “Papa mana?”

                             “Papa ada kat dalam. Biasalah, kalau dah jumpa kawan-kawan dia tu….hah, pergilah masuk. Selamat menjamu selera, ya…nanti mama join kamu.”

                             “Jom,” Rossa melangkah pergi terlebih dahulu. Ashraf membuntuti langkah cik puan sorang tu. Rossa mencari-cari kelibat papa. Mana papa ni? Hah, jumpak pun!

                             “Assalamualaikum, papa!” Sapa Rossa. Perbualan papanya bersama kawan-kawan korporatnya terhenti. Tan Sri Aziz tersenyum segaris.

                             “Waalaikumussalam. Sampai pun kamu, Rossa..” Tangannya dicium oleh Rossa, anaknya yang sorang ni. Dia memandang pemuda di sebelah Rossa. Siapa pulak ni? Dah maju dah Rossa ni..

                             “Ni bakal menantu papa, kan?” Belum sempat Rossa memperkenalkan Ashraf, suatu suara menyapa mereka.
                             “Hi, Rossa! What’s up? Missing you big time, my honeypie!”

                            “Ryan!” Rossa menunjukkan riak wajah yang sungguh excited sejenak dan kemudian bertukar serius. Budak ni memang la! “Assalamualaikum, Ryan. You know what?! You should get rid of your ‘western manners’ now. You’ve grown up and you should’ve known better. Dah lupa adat dan adab, huh?!” ujar Rossa tegas. Dia faham dan tahu bahawa Ryan,sepupunya itu dilahirkan dan dibesarkan di California tapi ibu bapanya Melayu tulen. Rossa juga tahu bahawa ibu bapa Ryan banyak mengajarnya tentang adat-adat ketimuran. Tapi itulah, Ryan dah overly-adapted dengan suasana di sana. Sampai dah umur 28 tahun pun tak boleh ubah lagi.

                           Ryan tersengih malu. “Waalaikumussalam. Sorry, honeypie. Seriously, you shouldn’t have greeted me with your so-called nagging. Penat I datang jauh-jauh and apa yang I dapat hanyalah leteran you? At least, use better words when you nag. Trust me, I’ll be so grateful of it,”balas Ryan pula. Tahulah dia salah pun tapi tegur la baik-baik. Rossa ni memanglah..

                           “Dahlah, Ryan. You ni kacau line la, orang nak cakap something kat papa ni! Hah, papa..kenalkan ni Ashraf, about one-year partner.” Rossa mengoyak senyuman yang sungguhlah plastik. Tan Sri Aziz tersenyum dan bersalaman dengan Ashraf. Mereka berdua berkesempatan berbual ringkas. Ryan membuntangkan matanya dan memandang Rossa dengan pandangan ‘why I haven’t known ‘bout this?’. Rossa hanya membalasnya dengan menjungkit bahunya. Tidak lama kemudian, Tan Sri Aziz berundur dari situ untuk melayan tetamu yang baru datang. 

                          Ashraf memandang Ryan. Dia merasakan bahawa dia pernah berjumpa dengan pemuda ini. Ah! Ashraf terkejut. Takkan dia..Betul la dia!!!

                          “Rossa, what the..?? Sudah 6 bulan I tak balik Malaysia, and sekarang you bawak balik your soon-to-be spouse and you’ve been about one year in this relationship?! I don’t know what to say..but you owe me such a biggie story!” Ryan amat terkejut dengan cerita yang tidak disangka-sangka ini. Dia melarikan pandangannya ke arah Ashraf. His face looks familiar…kat mana aku pernah jumpa ya??

                          “I’m sorry, Ryan. Tak perlu kot rasanya untuk I cerita panjang-panjang kat you. Yang penting I dah hapuskan semua tanggapan orang lain kat I termasuk you. Tanggapan yang kononnya I ni anak dara tak lakulah, kan?”balas Rossa sinis. Yalah, si Ryan tu memang suka sangat perli aku kan bab sensitif ni. Ryan ni playboy, y’all know? Bertukar-tukar perempuan..kalah bayi bertukar-tukar lampin tau! Eh? 

                         Ryan hanya tersengih. “By the way, Ashraf..kita pernah jumpa kat mana-mana ke? Serious aku rasa aku pernah jumpa kau,”kata Ryan. Untuk pengetahuan semua, Ryan akan bahasakan aku-kau apabila bercakap dengan lelaki. I-you hanyalah untuk kaum wanita. Itulah lumrah seorang playboy..

                         Ashraf mula berasa tidak senang hati. Allah, macam mana ni..Kenapa dia perlu bertemu dengan Ryan lagi? Kenapa?!! “Err..saya rasa tak pernah kot. Seriously tak pernah!”

                        Ryan mengangkat keningnya. “Okay, relaks la..tak payahlah bersaya-awak pulak..aku-kau sudahlah. You’re acting weird, y’know?” 

                        Rossa berasa pelik dengan Ashraf yang tiba-tiba gelabah tak tentu pasal itu. “Stop it, Ryan. Dahlah, jom Ashraf. Awak tak makan lagi kan?” Ajak Rossa. Kalau dibiarkan lama-lama dengan si Ryan ni, entah apa pulak akan jadi. Ryan ni bercabang-cabang akalnya tu.

                        “O..Okay..jom!” Cepat-cepat dia mengikut langkah Rossa. Dia tidak mahu berada dengan Ryan terlalu lama. Dia tidak mahu teringat akan kenangan lama. The past is never gonna die, rite? 

                        Ryan tersenyum sinis sambil memandang pasangan itu berlalu pergi. I’ve remembered about you, Ashraf. I do..

“WAH, Encik Ashraf! Nice to meet you! Terima kasih banyak-banyak sebab sudi terima kakak saya yang sungguhlah garang ni. Kakak saya yang bagaikan Ice Queen ni rasanya T-Rex pun takut nak dekat. Tapi, nasib baiklah dengan kehadiran encik ni, kakak saya yang bagaikan Ice Queen ini mampu dicairkan..”Reesa bermadah panjang sebaik sahaja diperkenalkan dengan Ashraf yang sangatlah handsome ni!

                       Rossa menampar lengan Reesa. Dihadiahkan jelingan ‘death note’ kepada adiknya yang ter‘chenta’ itu. Bukan main kau kan?!! Ice Queen?!

                       Ashraf cuba menahan tawa. Ice Queen..memang sesuai sangat dengan dia ni. Padan dengan muka kau!

                     Tidak lama kemudian, Puan Sri Laila naik ke atas mini stage dan mencapai mikrofon untuk memberi sebuah ucapan ringkas.  “Assalamualaikum semua. Syukur ke hadrat-Nya, saya dipanjangkan umur sehingga kini. Alhamdulilah juga kerana DIA telah meminjamkan saya sebuah keluarga yang bahagia, kesihatan yang baik dan segala kemewahan ini. Terima kasih juga kepada semua kerana sudi hadir ke majlis ini. Dan Alhamdulillah, hari ni..saya dapat berjumpa dengan bakal menantu saya, Ashraf. Rossa, Ashraf..come here!” 

                  Semua mata tertumpu ke arah Ashraf dan Rossa. Rossa yang sedang meneguk air hampir tersedak. Ashraf pula sudah terlepas sudu daripada tangannya. Ashraf melarikan pandangan ke wajah Rossa. Rossa mengangguk. Mereka lambat-lambat berjalan ke  arah mini stage itu. Suasana gamat dengan tepukan gemuruh para tetamu. Mereka berdua berdiri di sisi Puan Sri Laila sambil tersenyum paksa. Muka terasa panas sudah!

                  Datin Lynna mengecilkan matanya. Eh?! Tu bukan..“ASHRAF?!!!” 

                  Semua mata tertancap pada Datin Lynna. Ashraf membuntangkan matanya. Allah! Macam mana janda gedik tu boleh ada kat sini!! Dia meraup wajahnya. Dia memandang pula Rossa. Ah,sudah! Dia dah mula bagi renungan ‘death note’nya itu. Datin Lynna meluru ke hadapan stage. Wajahnya tak perlu ceritalah..merah menyinga!

                  “Ashraf, why?!! You betrayed my love?!! How dare you!”tempik Datin Lynna.

                   Ashraf mengeluh. Sabar..sabar.. “Datin, I never love you so why’re you saying that I betrayed your love? Stop embrassing yourself! Baik datin minta maaf dengan bakal ibu mertua dan bakal isteri saya. It’s terrible that you’re ruining their event!” Ujar Ashraf tegas. Rossa tersenyum sedikit. Bangga pula aku..

                  “WHAT?!! You…!!”Datin Lynna menempik lagi.

                  “Lynna! Enough! What’s wrong with you? Tak habis-habis kau ni kan? Tak cukup kacau hidup aku, sekarang kau nak kacau hidup anak aku pulak? Untuk pengetahuan kau, by this month diorang akan bertunang sekaligus bernikah! Kau tak ada hak nak kacau bakal menantu aku!” Tegas Puan Sri Laila. Ambik kau!! Selama ni kau asyik malukan aku, sekarang giliran kau pulak!

                  Ashraf dan Rossa terkesima dengan statement Puan Sri Laila itu. NO WAY?!! Bulan ni? Tunang? Nikah? Ryan turut terkejut. Reesa sudah ternganga. Biar benar mama ni?? Tan Sri Aziz mengurut-urut kepalanya. Adoi, bini aku ni..

                  Datin Lynna sudah tidak terkata apa. Dia menghembus nafas kasar dan terus berhambus pergi. You’ll pay for this!!!  



Bobblehead Bunny